Vanliga frågor

Här har vi försökt samlat några av de mest vanligt förekommande frågorna vi får in. Tveka inte att höra av dig till oss om du inte hittar svaret på just din fråga.

Tekniska frågor

Måste beställaren vara på på plats när takarbetet utförs?

Ingen måste vara på arbetsplatsen så länge vi kommer fram till byggnaden och upp på taket där takarbetet ska utföras. Det är bra om någon finns tillgänglig på telefon om det dyker upp något problem eller någon fråga.

Behöver jag som beställare tillhandahålla med något under takarbetet?

Vi vill gärna ha tillgång till en vattenslang som en extra säkerhetsåtgärd utöver våra egna brandsläckare.

Om det finns 230V strömuttag så kopplar vi gärna in ström till våra batteriladdare och lampor vid behov.

Det samlas vatten i hängrännan och det svämmar över vid regn, vad ska vi göra?

Titta så att det inte ligger smuts i hängrännan som hindrar avrinningen. Om det inte är smuts som är orsaken så måste vi titta på detta på plats. Ibland kan vi åtgärda befintlig hängränna men oftast är det billigare och bättre i längden att montera nya hängrännor.

Vad är råspont?

Råspont är trävirket under takpappen som ligger ovanpå takreglar/takstolar. Beroende på konstruktion används ibland råspontluckor eller takplywood.

Vad är en takfotsplåt?

Takfotsplåt är den plåt som sitter längst ner på taklutningen och styr ner vattnet i hängrännan. Om det sitter en invändig brunn där allt vatten rinner ner så har du ingen takfotsplåt.

Vår takfotsplåt ser hel och fin ut, ska jag ändå montera en ny?

Den gamla takpappen är fastsvetsad i takfotsplåten så för att kunna garantera tätt tak och lämna garanti så måste vi montera ny takfotsplåt.

Vad är en krönplåt?

Krönplåt är den plåt som sitter på gaveln av huset högst upp på väggen eller takutsprånget. Den går ut en liten bit över taket och ner en bit på väggen oftast över en upphöjd kant som takpappen går upp på.Det vi kallar krönplåt heter även vindskivor eller gavelbeslag – kärt barn har många namn.

Krönplåten börjar se sliten ut, när är det dags att byta?

Det är väldigt svårt för oss att bedöma detta utan att se plåten men normal livslängd är 25-35 år.
Krönplåten kan vara sliten i färgen men ändå fungera bra, då går det att måla om den istället. Ibland kan det vara billigare att montera en helt ny krönplåt, istället för att måla om den befintliga plåten.

Vad är en takbrunn?

Om ni inte har hängrännor så har ni oftast en eller flera takbrunnar dit taket lutar. Takbrunnen är hålet där vattnet rinner ner och vidare in i dagvattenröret. Takbrunnar är oftast tillverkade av rostfritt stål eller längre tillbaka i tiden av koppar. När vi monterar en ny takbrunn är den alltid av rostfritt stål. I takbrunnen monteras oftast en lövsil för att dagvattenröret som vattnet rinner ner i inte ska stockas igen av smuts som löv och barr.

Hur mäter ni taket?

Vi mäter upp takytan antingen på ritningar eller i samband med platsbesök innan offert. Observera att Takfokus endast räknar den faktiska tätskiktsytan (ej överlapp).

Vi räknar dock självklart alltid uppvik mot väggar eller annat som vanlig m²-yta.

Takutsprång och lutning påverkar, bli inte förvånad när takytan är större än byggytan.

Papptaket börjar se torrt och sprucket ut, när ska det läggas om?

Det är väldigt svårt för oss att bedöma det utan att se taket. Men normal livslängd på gamla tak är 20-30 år. Kom ihåg att det är alltid bättre att lägga om taket innan du får läckage än efter att ett läckage har uppstått. Då kan det bli en kostsam historia med fuktskador som inte försäkringsbolaget betalar för.

Ekonomi

Vad kostar det att lägga om mitt papptak?

Priset kan variera något beroende på förutsättningar och storlek. Fyll i offertformuläret längst ner på sidan så återkommer vi inom kort. Ni behöver inte veta exakt storlek på taket eftersom vi ändå alltid kollar det på ritningar eller vid platsbesök. Tänk på att ge oss så mycket väsentlig information som möjligt. Är du osäker? Svara ”Vet ej.”

Kan jag nyttja ROT-avdraget vid omläggning av papptak?

Ja, det går bra om du är en privatperson, och så länge ni inte har utnyttjat hela ROT-avdrag på andra arbeten under pågående kalenderår. Läs mer under på www.skatteverket.se

Vad händer om ni inte får ut ersättning av Skatteverket för utfört ROT-arbete pga. att jag redan har utnyttjat beloppet eller inte äger fastigheten?

Ni blir skyldig att ersätta oss med det belopp som vi annars skulle få av Skatteverket.

Administration

Behövs bygglov för att lägga om taket?

Nej, så länge du inte vill byta färg eller taktyp.

Vilka garantier lämnar ni?

Vi lämnar 15 års tätskiktgaranti.

Hur går vi tillväga om vi vill beställa arbetet?

När ni har läst offerten och vill beställa takarbetet så skickar ni en beställning via e-post till oss. Vi bestämmer sedan en lämplig starttid och övriga detaljer. Vi jobbar mycket med e-post men du får självklart också ringa till oss. Har du inte tillgång till e-post så går det bra att ordna allt via telefon och skriftligen med vanlig brevpost.

Arbetsmetodik

Lägger ni takisolering också?

Ja det är vanligt förekommande arbete samtidigt som takpapp.

Snörasskydd och livlinefästen behöver monteras, har ni erfarenhet av taksäkerhet?

Absolut vi har koll på både regler samt kunskapen att montera.

Jag har hängrännor och stuprör i koppar utför ni dessa jobb också?

Ja, det är inga problem.

Byter ni även hängrännor och stuprör?

Ja vi arbetar dagligen med takavvattning eftersom det hör ihop med taket.

Vi har haft läckage under en tid och jag tror råsponten behöver bytas, utför ni även det jobbet?

Ja vi byter ofta råspont i samband med takpapp men ibland vid väldigt stora och omfattande snickeriarbeten så samarbetar vi med snickare som utför arbetet tillsammans med oss.

Utför ni även plåtarbeten vid omläggning av vårt tak?

Ja, vi utför plåtarbeten dagligen.

Använder ni lyfthjälp för att lyfta upp materialet?

Vi använder en kranbil för att garantera säkerheten och arbetsmiljön för vår personal. Kranbilskostnad offereras samtidigt som övriga kostnader. I vissa fall då kranbilen inte kommer fram så lyfter vi upp materialet till taket.

Gör ni arbeten med takpannor och plåttak också?

Nej, vi utför endast arbeten med papptak och sedumtak med tillhörande plåtarbeten. Helt enkelt för att vi vill vara bäst på det vi gör.

Kan ni hjälpa mig att anlägga ett nytt sedumtak?

Eftersom sedumtak alltid har ett tätskikt under av takpapp så är det naturligt för oss att kunna erbjuda en helhetslösning med ett komplett sedumtak.

Vilka material arbetar ni med?

Materialet måste hålla lika hög kvalitet som arbetet och därför arbetar Takfokus endast med dom bästa och mest högkvalitiva materialen på marknaden. I offerterna så specificerar vi alltid vilket fabrikat och vilken produkt som vi har valt.

Begär en kostnadsfri offert

Fyll i vårt enkla webbformulär och svara på några enkla frågor så återkommer vi till dig så fort vi bara kan.
När er offertförfrågan är inskickad så kommer ni att få en bekräftelse via e-post.